Výsledky vyhledávání v sekci: O kávě
  • Rozdíl mezi kávovými zrny Robusta a Arabica

    Kávová zrna Robusta a Arabica jsou dvě nejběžnější odrůdy použitých zrn. Jsou však velmi odlišné. Jaký je mezi nimi rozdíl?Pěstování a nákladyKáva Robusta je mnohem snazší pěstovat než Arabica a jak název napovídá, je mnohem odolnější vůči nepříznivým povětrnostním podmínkám. zrna robusta se pěstují hlavně ve Vietnamu a Brazílie je jedním z hlavních producentů Arabiky. zrna robusta jsou obvykle mnohem levnější, protože se snadněji pěstují. Hladiny kofeinuZrna Robusta obsahují mnohem více kofeinu než Arabica. zrna robusta je kolem 2,2 - 2,7%  kofeinu a zrna Arabica je kolem 1,2 - 1,5% . Vyšší obsah kofeinu je jednou z věcí, díky nimž je kávovník robusta méně náchylný k škůdcům a chorobám. Hladina cukruZrna Arabica obsahují téměř dvojnásobné množství cukrů ve srovnání s Robustou. Výsledkem je úplně jiná chuť.AntioxidantyKávová zrna jsou bohatým zdrojem biologicky aktivních látek, jako je kofein, kyseliny chlorogenové, kyselina nikotinová, trigonellin, kavestol a kahweol, které mají významný potenciál jako antioxidanty. zrna Arabica mají asi o 15% více Trigoneliny, ale mají asi o 29% méně kyseliny Nicotrinic. Zrna Robusta bývají používány v italských tmavých pražících a instantních kávách, kde se zrna Arabica používají mnohem více v obchodech s kávou a na domácím pečení. ChuťRobusta v podstatě nechutná tak dobře jako Robusta. zrna Arabica jsou obvykle mnohem plodnější a sladší než zrna Robusta. Pro ty, kteří mají rádi silnou kávu, může být jejich preferovanou chutí zrna Robusta.   

    23.říjen 2019 - Napsal: Admin