Výsledky vyhledávání v sekci: O kávě
  • Rozdíl mezi kávovými zrny Robusta a Arabica

    Kávová zrna Robusta a Arabica jsou dvě nejběžnější odrůdy použitých zrn. Jsou však velmi odlišné. Jaký je mezi nimi rozdíl?Pěstování a nákladyKáva Robusta je mnohem snazší pěstovat než Arabica a jak název napovídá, je mnohem odolnější vůči nepříznivým povětrnostním podmínkám. zrna robusta se pěstují hlavně ve Vietnamu a Brazílie je jedním z hlavních producentů Arabiky. zrna robusta jsou obvykle mnohem levnější, protože se snadněji pěstují. Hladiny kofeinuZrna Robusta obsahují mnohem více kofeinu než Arabica. zrna robusta je kolem 2,2 - 2,7%  kofeinu a zrna Arabica je kolem 1,2 - 1,5% . Vyšší obsah kofeinu je jednou z věcí, díky nimž je kávovník robusta méně náchylný k škůdcům a chorobám. Hladina cukruZrna Arabica obsahují téměř dvojnásobné množství cukrů ve srovnání s Robustou. Výsledkem je úplně jiná chuť.AntioxidantyKávová zrna jsou bohatým zdrojem biologicky aktivních látek, jako je kofein, kyseliny chlorogenové, kyselina nikotinová, trigonellin, kavestol a kahweol, které mají významný potenciál jako antioxidanty. zrna Arabica mají asi o 15% více Trigoneliny, ale mají asi o 29% méně kyseliny Nicotrinic. Zrna Robusta bývají používány v italských tmavých pražících a instantních kávách, kde se zrna Arabica používají mnohem více v obchodech s kávou a na domácím pečení. ChuťRobusta v podstatě nechutná tak dobře jako Robusta. zrna Arabica jsou obvykle mnohem plodnější a sladší než zrna Robusta. Pro ty, kteří mají rádi silnou kávu, může být jejich preferovanou chutí zrna Robusta.   

    23.říjen 2019 - Napsal: Admin

  • Elektrický mlýnek vs. Ruční mlýnek - proč si sám namlít kávu ?

    Jedním slovem „chuť“. Čerstvě mletá káva chutná mnohem lépe než mletá káva. Vyzkoušejte vůni kávy, kterou jste právě den rozdrvili na zem. Rozdíl je ohromující! Mletí vlastní kávy vám také umožní změnit mletí tak, abyste získali maximum ze své preferované metody vaření. Bude to Frenchpress, Drip, Aeropress nebo Espresso?Je to všechno na tom, jak moc si kávu oblíbíte a v podstatě kolik chcete utratit, které určí, který mlýnek si zvolíte. Typ mlýnku na kávu, který vyberete, výrazně ovlivní to, jak vaše káva chutná. Níže jsem zdůraznil některé z hlavních bodů:Mlýnek na kávu mele zrna jedním ze dvou způsobů buď čepelí nebo otřepem.S ostří mlýnek je zrna v podstatě nakrájena na spoustu malých kousků bez uniformity velikosti. Výsledkem bude, že takto vytvořená mletá zrna bude horší než bruska na otřepy. Máte také malou kontrolu nad velikostí grindu, a tak podle mých zkušeností nejlépe funguje pro espresso. Jsou však velmi efektivní z hlediska nákladů a rychle připravují mletou kávu. Použití ostří je stále mnohem lepší než použití již mleté ​​kávy, kterou můžete získat v supermarketu.Ruční mlýnky - Se dvěma oscilačními talíři známými jako otřepy, které se spojují a doslova brousí zrna a ne je krájejí jako ostří brusek. Výsledkem je mnohem rovnoměrnější mletí a v důsledku toho mnohem lepší ochutnávka kávy. Máte spoustu kontroly nad svým grindem, a tak tato metoda funguje perfektně, což se vám někdy líbí. Burr mlýnky jsou mnohem dražší, ale jsou docela úplným důkazem při vytváření jednotné mlýnky.Elektrické mlýnky Vs Ruční mlýnky Je-li čas podstatou, pak elektrický mlýnek celou cestu. Věřím však, že pokud chcete ze svého zrna získat maximum, pak je manuál mnohem autentičtější. Mým základním pravidlem je elektrický mlýnek na otřepy během týdne a o víkendu ruční bruska, která mi poskytne speciální víkendové ošetření. Ruční mlýnky jsou také mnohem levnější než bruska na otřepy.Vyzkoušel jsem mnoho ručních brusek a často se mi zdálo, že je obtížné je otáčet, zejména pokud jsou připraveny na jemnou brusku.Hlavními výhodami jsou otřepy z nerezové oceli, které usnadňují mletí bobů ve srovnání s keramickými otřepy. Můžete přesně vidět, kolik kávy máte mletou, s čistou základnou. Když je čirý základ plný, znamená to, že máte perfektních 20 g mleté ​​kávy. Mlýnek Cracking Beans má velké množství různých nastavení mletí, takže si můžete vytvořit perfektní mletí pro Vámi vybraný způsob vaření, ať už jde o French Press nebo Espresso. Na závěr, výběr mlýnku na kávu je v konečném důsledku na vás. Věřte mi však, že je upřímně úžasné vyzkoušet stejnou mletou kávu zrnkové kávy různými způsoby, protože chuť se může tolik lišit. Výběr správného mlýnku na kávu je proto důležitou součástí vaší cesty pražením domácí kávy.A co ve chvíli, kdy si namelete více kávy, než jste schopni vypít? Zkuste si upéct kávové cukroví. Chutné ke kávě i bez.  

    23.říjen 2019 - Napsal: Admin