Výsledky vyhledávání v sekci: O kávě
  • Návod na přípravu kávy Chemex

    Nejen, že je Chemex na první pohled snadný, ale také produkuje lahodný šálek. Tato kultovní metoda vaření byla navržena v roce 1941 a objevila se ve sbírce návrhů MOMA, mnoha stolních počítačích po celém světě a v sitcomu Friends. Chemex odlišuje jeho jemnou, čajovou chuť.Co budete potřebovat:Chemex + filtr24g mleté ​​kávyvodu o teplotě 200 stupňu (hned po varu)váhaHrnek o objemu 350ml nebo větší (nebo karafa na vaření) Filtry Chemex jsou složeny do čtyř vrstev, aby se začalo vařit, aby se filtr otevřel tak, aby tři vrstvy směřovaly k výtoku a jedna vrstva směřovala dozadu. To by mělo vytvořit kuželovitý tvar, který sedí v jedné rovině se stěnami.Jakmile je filtr správně otevřen a umístěn do Chemexu, nalijte na něj horkou vodu; to vypláchne chuť papíru a také předehřeje nádobu. Po vylití vody zlikvidujte pozemky do filtru a postavte Chemex na stupnici. Vynulujte to a jste připraveni se nalévat!Začněte tím, že použijete jen tolik vody k nasycení kávy, asi 50 gramů, pokud používáte výše uvedená měření, a nechte ji nastavit asi 30-45 sekund. Tomu se říká květ. Kvetení umožňuje důvodům uvolňovat CO2, odkud pochází většina příchutí nalezených v kávě. Je to také dobrý indikátor čerstvosti. Čím déle sedí zrna, tím více CO2 se uvolňuje přirozeně, takže zastaralé zrna neuvolní mnoho plynu. Čím větší je květ, tím svěží a chutnější bude váš šálek.Poté, co vaše káva kvést, začněte nalévat. Pro Chemex, který chcete nalít kruhovým pohybem po podloží, dokud se kašovitá hmota nezvýšila asi v polovině kužele. Než přidáte další vodu, nechte ji téměř úplně odtéct. Kdykoli jste připraveni přidat další vodu, začněte nalévat do středu a spirály ven, dávejte pozor, abyste nelili přímo na papír. Trik spočívá v tom, že vylejete svůj čas, abyste skončili kolem dvou a půlminutové značky a výsledkem je celková doba vaření 3 minuty. Vyjměte filtr, dejte své kávě dobré víření a jste připraveni sloužit!Potom navážte 24 gramů kávy. Protože použitý filtr je o něco tlustší než jiné metody nalévání, bude drcení kávy více na straně hrubě mleté ​​mořské soli.

    23.říjen 2019 - Napsal: Lukas Tobolak

  • Návod na přípravu kávy - V60

    Hario v60 je pro člověka, který chce úplnou kontrolu nad extrakcí své kávy. Použitý filtr je tenčí než většina ostatních, umožňuje více rozpustných látek a olejů z kávy, čímž se vytvoří sametový šálek s punčem. V60 to přináší jasné ovocné tóny, takže keňský, Kostarický a etiopský původ se s touto metodou dobře hodí.Co budete potřebovat:v60 + filtr24g mleté ​​kávy200 stupňů vody (hned od varu)váhaHrnek 350 ml (nebo vařící karafa)Nejprve budete chtít složit okraj švu filtru. To vytváří tvar kužele a umožňuje tak sedět naplocho proti stěnám modelu V60. Vložte filtr do pivovaru a položte jej na hrnek.Filtr důkladně propláchněte horkou vodou, abyste odstranili jakoukoli chuť papíru a předehřeli váš šálek. Nezapomeňte vypustit přebytečnou vodu!Potom navážte 24 gramů kávy. Díky tenkému filtru je drcení pro tuto metodu o něco jemnější než většina nalévačů. Pokud je to velikost košerové soli, jdete správným směrem. Vyhoďte mletí do filtru.Umístěte hrnek s v60 na stupnici a vynulujte jej. Na kávu nalijte 200 stupňů vody, jen tak, aby byla nasycena.Kvet je důležitý, protože se jedná o počáteční uvolňování plynů, pokud vaše káva vzhůru, budete vědět, že je čerstvá. Nechte kávu rozkvétat asi 30 sekund.Pro techniku ​​lití budete chtít pohybovat malou spirálou po celé posteli kávy. Jakmile dokončíte spirálovou pauzu na 10-15 sekund, pak pokračujte další spirálou. To budete chtít udělat, dokud nedosáhnete 384 g vody. Klíčem je časování vašeho odlévání tak, abyste skončili 3 minutovou značkou. Jakmile zasáhnete ten čas, měli byste mít kolem 350ml čisté lahodnosti. Vyjměte filtr a v60 z hrnečku a jste připraveni si užít veškerou svou tvrdou práci.

    23.říjen 2019 - Napsal: Admin

  • French press - návod na přípravu (aktualizováno)

    Počátky frenchpressu jsou trochu obtížně vysledovatelné, ale zdá se, že vznikly v Itálii, nebo to mohla být Francie. Nejsme si jistí. Návrh ve své nejjednodušší formě začal jako tenká nebo kovová obrazovka připevněná k tyči a vrhla se do hrnce s vroucí vodou a hrubě mletou kávou. V roce 1929 patentoval návrh milánský designér jménem Attilio Calimani a my ho musíme poděkovat za moderní frenchpress.Frenchpress nebo káva s pístem, jak je známo v některých zemích, je skvělá metoda, protože je to velmi snadné a také neuvěřitelně odpouštějící. Je to zdaleka nejjednodušší způsob vaření piva a právě tato jednoduchost je tak skvělá. CO POTŘEBUJETE:24g hrubá mletá káva384 g vody při 200 ° -205 ° F (12 fluid oz)French PressStupniceBrew Paddle (nebo míchací tyčinka)KROK 1: OPLACHOVÁNÍNalijte horkou vodu do frenchpressu, aby se vypláchla veškerá zbytková káva a nádoba se zahřála.KROK 2: NAVÁŽENÍ A MLETÍOdměřte 24 g kávy a rozdrťte na hrubé nastavení. Mletí by se mělo podobat hrubé mořské soli. Nyní přidejte všechny brusky do tisku a vynulujte měřítko.KROK 3: LUHOVÁNÍZačněte nasycením kávy (asi 75 g kávy) a nechte ji na 30 sekund vykvétat. Měli byste vidět bubliny vycházející z tohoto mletí, to když káva začne uvolňovat plyny a všechny ty chutné chuti. Po 30 sekundách začněte kruhovým pohybem nalít vodu na kávu, dokud nedosáhnete 384 g vody.KROK 4: ZAMÍCHEJTE A ČEKEJTEDopřejte vaší kávě několik dobrých rozruchů s vařeným pádlem a poté víko na horní straně frenchpressu s pístem spočívajícím těsně nad tekutinou. Poté nastavte časovač na 3:30 a počkejte.KROK 5: USAZENÍPoté, co váš časovač zhasne (celkem 4 minuty jsou čas), pomalu klesejte. Nechte mleté ​​usadit se na dně kávy dalších 15 sekund.KROK 6: NALEJTE A VYHUTNEJTENalijte do zahřátého hrnku a podávejte, ale nezapijte poslední doušek, protože to bude mít nějaký kávový sediment!

    23.říjen 2019 - Napsal: Admin

  • Jak na přípravu latte

    Italské jméno „Latte“ zní efektně, ale nápoj je celkem jednoduchý, latte jsou jen dvě ingredience, espresso a mléko.Krmení tohoto návyku může být drahé, když kupujete nápoj nebo dva denně. V závislosti na vaší frekvenci vám investice do stroje na přípravu espressa může ušetřit nějaké peníze. Po nalezení dokonalého espressa musíte zvládnout kroky k vytvoření latte doma, rádi vám pomůžeme.Víte, jaký je rozdíl mezi latte a cappuccino?Tipy, jak začít:Pokud nechcete mít stroj vždy spuštěný, zapněte jej a nechte jej asi 20 minut zahřát. Zatímco se zahřívá, můžete připravit další kroky.Začněte studeným mlékem nebo mléčnou alternativou. Nalijte mléko do parního džbánu. Budete potřebovat asi 90-120 ml méně, než jaký bude váš celý nápoj. Takže pokud pijete 250ml latte. Nalijete 120ml  studeného mléka nebo mléčné alternativy.Před napařováním propláchněte parní hůlku. Tím se hůlka zahřeje a zbaví se přebytečné vody.Jakmile je stroj zahřátý, můžete začít. Pokud vytváříte horkou latte, chcete parní mléko před vytažením výstřelu espressa.Napařte mlékoZvládnutí techniky mléka vyžaduje čas; nicméně; Zjistili jsme, že s praxí může většina lidí vytvořit dobré mléko během několika dní a skvělé mléko během několika týdnů. Pěna je klíčem k latte kvality kavárny. Mikropěna se vytváří, když jsou bubliny v mléce tak malé, že je nevidíte. Zaměřte se na dušené mléko, které má jednotnou strukturu a lesklý lesk. Chcete se vyhnout velkým bublinám, pokud je to možné.Postupujte podle těchto kroků pro dokonalé mléko latte.1.Udržujte džbán rovně.2.Část parní hůlky částečně ponořte do poloviny mezi středem a stranou džbánu pod úhlem 45 stupňů.3.Začněte pomalým zaváděním vzduchu do mléka, abyste vytvořili vír a zvuk „psst, psst, psst“, dokud džbán a mléko nedosáhnou pokojové teploty. Zde získáte většinu bublin.4.Když mléko dosáhne pokojové teploty, ponořte hrot úplně a udržujte cyklón v džbánu. Tady si vytvoříte svou pěnu. (Zapomenutí tohoto kroku způsobí velké a agresivní bubliny)5.Vaše mléko je připraveno, když je džbán na dotek horký. Nechcete své mléko zahřívat teplejší než 160 stupňů, nebo riskujete opaření mléka, které mění chuť a texturu.6.Hůlku ihned otřete a očistěte.7.Jemně kroužte mlékem a dejte džbánu pár kohoutků proti přepážce, abyste odstranili všechny velké bubliny.Nyní je čas zatáhnout.Po přípravě mléka vždy chcete vytáhnout výstřel, protože nechcete, aby se záběry otočily. Espresso GrindEspresso používá velmi jemně mletou kávu. Podívejte se na náš blog o espresso grind, abyste jej vylepšili.Až budete mít více zkušeností s přípravou espresso nápojů, můžete experimentovat s mletím kávy a získat tak přesnou chuť. Ale prozatím si klademe za cíl naplnit portafilter 14 - 18 gramy espresso-mleté ​​kávy pro „dvojitý výstřel“.Nezapomeňte brousit espresso fazole v mlýnku na otřepy pro větší čerstvost a výsledkem je důslednější mletí.Utěsněte espresso 1.Vyrovnejte důvody. Vložte odměřenou kávu do portafilteru.2.Na portafilter a mletou kávu aplikujte přibližně 7-14kg rovnoměrného tlaku.3.Vložte portafilter a vytáhněte .4.Zkontrolujte svůj časovač. Ideální doba vaření vašeho espressa je mezi 20 - 30 sekundami.Dodržování těchto pokynů vám pomůže zajistit, aby byl váš výstřel správně vytažen, ale nezapomeňte si hrát se svým broušením a zdokonalit tak své výstřely z espressa.Míchání vašeho nápojeTeď, když máte mléko dušené a váš výstřel vytáhl čas, aby se vaše latte.Krouživým pohybem mléka znovu zapojte pěnu do mlékaNalijte své espresso výstřely do šálku.Pomalu nalijte vaše dušené mléko přes espresso ve vašem šálku, aby se začlenilo do latte

    23.říjen 2019 - Napsal: Admin

  • French press - Cold brew návod

    Studená voda je vynikající!Jakmile usrknete tento odvážný a přitom velmi jemný nápoj, pravděpodobně budete chtít, abyste si ho sami vyrobili.Vaření kávy tímto způsobem vytváří nápoj, který je hladký a má nižší úroveň kyselosti než tradičně vařená káva nebo espresso, ale stále si zachovává výraznou chuť. Ačkoli chutná horká s dušeným mlékem, studená vařená toddy se nejčastěji používá jako ledová káva.Naštěstí pro každého, kdo vlastní frenchpress, je možné vařit za studena snadno doma.Pamatujte, že stejně jako u všech druhů vaření kávy, pokus a omyl a vaše chuťové pohárky jsou tím nejlepším způsobem, jak vylepšit svůj nápoj.Pokyny pro vaření frenchpressu 1. Namelte svou oblíbenou čerstvou, celozrnnou kávu na hrubou mletí. Zaměřte se na velikost částic o něco hrubší, než je typická bruska typu French Press.2.Přidejte mletou kávu do svého tisku. Množství se bude lišit v závislosti na vaší chuti a velikosti tisku, ale dobrým místem pro start je 36 g (1,3 oz) kávy na 8fl oz šálku studené vody. Experimentujte a získejte perfektní poměr.3.Přidejte studenou filtrovanou vodu do vašeho lisu a promíchejte. Nezapomeňte nepoužívat destilovanou vodu.4. Počkejte asi 10 minut a ještě jednou promíchejte, abyste rozbili shluklou kávu nebo „puk“, který se mohl vytvořit nahoře.5. Zakryjte váš lis buď pístem nebo saranovým zábalem.6. Nechte kávu strmě nejméně 12 hodin. Kávu jsem často nastavoval v noci, aby byla ráno připravená. Kávu můžete nechat na přepážce nebo ji umístit do lednice.7. Po nejméně 12 hodinách stiskněte píst dolů stejně jako u běžného French Press.A je to! Máte Cold Brew!

    23.říjen 2019 - Napsal: Admin

  • Aeropress obráceně ? - návod na přípravu

    Otočte AeroPress vzhůru nohama!To je správně! Je to opravdu tak jednoduché. Tato invertovaná metoda AeroPress umožňuje, aby se proces úplně zatočil, než se stlačí.Zde je návod, jak se nám to líbí!1. Nejprve připojte k AeroPress čerstvý filtr a uzávěr zátky a opláchněte aeropress a filtr horkou vodou.2. Poté opatrně sejměte víčko - propláchnutý filtr by měl zůstat na víčku. Odložte je prozatím.3. Sklopte sládek a vložte píst, dokud nedosáhne „4“ poblíž horní části komory. DŮLEŽITÉ: Ujistěte se, že píst je rovný; křivý píst může snadno skončit rozlitím směsi při vaření.4. Do varné komory přidejte trochu vody. Zaměřte se na ne více než 2 lžíce, následujte 14-17 g (1 - AeroPress kopeček) mleté ​​kávy.5. Pokračujte v přidávání vody, dokud hladina nedosáhne značky „2“ na válci komory. To bude jen o dotek více vody, než když vaříte normálně.6. Míchejte. Pokud se květ zvedne až na vrchol válce, což znesnadní nasazení uzávěru bez rozlití, znovu promíchejte, aby se květ rozplynul a nezapomeňte příště přidat méně vody.7. Filtr a víčko opět pevně nasaďte.8. Překlopte AeroPress ve svislé poloze a zatlačte vařič do hrnku.9. Nakonec zřeďte podle svého výběru mléko nebo vodu, horké nebo studené, a užijte si to!

    23.říjen 2019 - Napsal: Admin