Jak udržet kávu čerstou
Káva je hlavně o zrnu! Jakmile najdete své oblíbené kávové boby, dalším krokem je naučit se je uchovávat. ..
Nejen, že je Chemex na první pohled snadný, ale také produkuje lahodný šálek. Tato kultovní metoda vaření byla navržena v roce 1941 a objevila se ve sbírce návrhů MOMA, mnoha stolních počítačích po celém světě a v sitcomu Friends. Chemex odlišuje jeho jemnou, čajovou chuť.
Co budete potřebovat:
Chemex + filtr
24g mleté kávy
vodu o teplotě 200 stupňu (hned po varu)
váha
Hrnek o objemu 350ml nebo větší (nebo karafa na vaření)
Filtry Chemex jsou složeny do čtyř vrstev, aby se začalo vařit, aby se filtr otevřel tak, aby tři vrstvy směřovaly k výtoku a jedna vrstva směřovala dozadu. To by mělo vytvořit kuželovitý tvar, který sedí v jedné rovině se stěnami.
Jakmile je filtr správně otevřen a umístěn do Chemexu, nalijte na něj horkou vodu; to vypláchne chuť papíru a také předehřeje nádobu. Po vylití vody zlikvidujte pozemky do filtru a postavte Chemex na stupnici. Vynulujte to a jste připraveni se nalévat!
Začněte tím, že použijete jen tolik vody k nasycení kávy, asi 50 gramů, pokud používáte výše uvedená měření, a nechte ji nastavit asi 30-45 sekund. Tomu se říká květ. Kvetení umožňuje důvodům uvolňovat CO2, odkud pochází většina příchutí nalezených v kávě. Je to také dobrý indikátor čerstvosti. Čím déle sedí zrna, tím více CO2 se uvolňuje přirozeně, takže zastaralé zrna neuvolní mnoho plynu. Čím větší je květ, tím svěží a chutnější bude váš šálek.
Poté, co vaše káva kvést, začněte nalévat. Pro Chemex, který chcete nalít kruhovým pohybem po podloží, dokud se kašovitá hmota nezvýšila asi v polovině kužele. Než přidáte další vodu, nechte ji téměř úplně odtéct. Kdykoli jste připraveni přidat další vodu, začněte nalévat do středu a spirály ven, dávejte pozor, abyste nelili přímo na papír. Trik spočívá v tom, že vylejete svůj čas, abyste skončili kolem dvou a půlminutové značky a výsledkem je celková doba vaření 3 minuty. Vyjměte filtr, dejte své kávě dobré víření a jste připraveni sloužit!
Potom navážte 24 gramů kávy. Protože použitý filtr je o něco tlustší než jiné metody nalévání, bude drcení kávy více na straně hrubě mleté mořské soli.
Káva je hlavně o zrnu! Jakmile najdete své oblíbené kávové boby, dalším krokem je naučit se je uchovávat. ..
Chceme vám dát několik tipů z našich zkušeností v tom, jak učinit tuto perfektní a úžasnou Pour Over Coffee v ..
Jedním slovem „chuť“. Čerstvě mletá káva chutná mnohem lépe než mletá káva. Vyzkoušejte vůni kávy, ..
Hario v60 je pro člověka, který chce úplnou kontrolu nad extrakcí své kávy. Použitý filtr je tenčí než ..
Vůně čerstvě mleté kávy. Neexistuje nic, jako by to tam bylo? Dokonce i lidé, kteří nemají chuť kávy ..
Kultura pití kávy je v Evropě odlišná od americké. Evropané dávají přednost hotové směsi jako kávě určité provenience (např. italské espresso), kde kvalita je trvalá, a to z důvodu stále stejné receptury míchání. Američané však přicházejí více na chuť sortimentně ..
Překapávaná káva, neboli metoda pour-over, je založena na principu postupného protékání vody přes středně namletou čerstvou kávu a papírový (nebo kovový či bavlněný) filtr. U této metody je důležité především chápat, jak různé typy filtrů a překapávačů ovlivňují ..
Článek o přípravě kávy v moka konvičce je dalším pokračováním ze série alternativních způsobů přípravy světle pražené kávy. Ačkoliv je tento způsob přípravy méně šetrný (extrakce probíhá vroucí vodou), než například u frenchpressu nebo dripperu, káva připravená ..
Příprava a prodej kávy se stal velice dobrým a výnosným bussinessem. Nasvětových trzích, ale i u nás najdeme nepřeberné množství a druhů aznaček kávy. Tyto značky a druhy káv lze zakoupit v mnohavariantách, kde se prakticky meze nekladou. Zrnková káva mletá a nemletá, různé ..
Káva je oblíbená a nutností pro většinu z nás. Není divu, že kávomilci často experimentují s tím, jak kávu pít. Už to není jen espresso nebo překapávaná. Jedním z trendů, který se šíří po celé zemi, je přidávání CBD oleje do kávy . U vášnivých pijáků kávy nebo ..
Pokud chcete získávat upozornění na novinky a zajímavé články z webu kavaitalska.cz vložte níže vaši emailovou adresu.
Co si o tom myslíte?