Italska kava logo
  • Domovská stránka
  • O kávě

Návod na přípravu kávy Chemex

Publikoval Lukas Tobolak 23.říjen 2019
Obrázek příspěvku: Návod na přípravu kávy Chemex
  • 202zobrazení
  • Email
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • LinkedIn

Nejen, že je Chemex na první pohled snadný, ale také produkuje lahodný šálek. Tato kultovní metoda vaření byla navržena v roce 1941 a objevila se ve sbírce návrhů MOMA, mnoha stolních počítačích po celém světě a v sitcomu Friends. Chemex odlišuje jeho jemnou, čajovou chuť.

Co budete potřebovat:

Chemex + filtr

24g mleté ​​kávy

vodu o teplotě 200 stupňu (hned po varu)

váha

Hrnek o objemu 350ml nebo větší (nebo karafa na vaření)

 

Filtry Chemex jsou složeny do čtyř vrstev, aby se začalo vařit, aby se filtr otevřel tak, aby tři vrstvy směřovaly k výtoku a jedna vrstva směřovala dozadu. To by mělo vytvořit kuželovitý tvar, který sedí v jedné rovině se stěnami.

Jakmile je filtr správně otevřen a umístěn do Chemexu, nalijte na něj horkou vodu; to vypláchne chuť papíru a také předehřeje nádobu. Po vylití vody zlikvidujte pozemky do filtru a postavte Chemex na stupnici. Vynulujte to a jste připraveni se nalévat!

Začněte tím, že použijete jen tolik vody k nasycení kávy, asi 50 gramů, pokud používáte výše uvedená měření, a nechte ji nastavit asi 30-45 sekund. Tomu se říká květ. Kvetení umožňuje důvodům uvolňovat CO2, odkud pochází většina příchutí nalezených v kávě. Je to také dobrý indikátor čerstvosti. Čím déle sedí zrna, tím více CO2 se uvolňuje přirozeně, takže zastaralé zrna neuvolní mnoho plynu. Čím větší je květ, tím svěží a chutnější bude váš šálek.

Poté, co vaše káva kvést, začněte nalévat. Pro Chemex, který chcete nalít kruhovým pohybem po podloží, dokud se kašovitá hmota nezvýšila asi v polovině kužele. Než přidáte další vodu, nechte ji téměř úplně odtéct. Kdykoli jste připraveni přidat další vodu, začněte nalévat do středu a spirály ven, dávejte pozor, abyste nelili přímo na papír. Trik spočívá v tom, že vylejete svůj čas, abyste skončili kolem dvou a půlminutové značky a výsledkem je celková doba vaření 3 minuty. Vyjměte filtr, dejte své kávě dobré víření a jste připraveni sloužit!

Potom navážte 24 gramů kávy. Protože použitý filtr je o něco tlustší než jiné metody nalévání, bude drcení kávy více na straně hrubě mleté ​​mořské soli.

Přiřazené štítky k tomutu článku:

chemexnávodkávapříprava

Co si o tom myslíte?

Podobné články

Nezařazené

Jak udržet kávu čerstou

Káva je hlavně o zrnu! Jakmile najdete své oblíbené kávové boby, dalším krokem je naučit se je uchovávat. ..

Nezařazené

Jak na dokonalou přelévanou kávu

Chceme vám dát několik tipů z našich zkušeností v tom, jak učinit tuto perfektní a úžasnou Pour Over Coffee v ..

Nezařazené

Elektrický mlýnek vs. Ruční mlýnek - proč si sám namlít kávu ?

Jedním slovem „chuť“. Čerstvě mletá káva chutná mnohem lépe než mletá káva. Vyzkoušejte vůni kávy, ..

Nezařazené

Návod na přípravu kávy - V60

Hario v60 je pro člověka, který chce úplnou kontrolu nad extrakcí své kávy. Použitý filtr je tenčí než ..

Nezařazené

Jak si vybrat mlýnek na kávu

Vůně čerstvě mleté ​​kávy. Neexistuje nic, jako by to tam bylo? Dokonce i lidé, kteří nemají chuť kávy ..

Mohlo by vás také zajímat

fullcup.cz

Kávová kultura ve světě

Kultura pití kávy je v Evropě odlišná od americké. Evropané dávají přednost hotové směsi jako kávě určité provenience (např. italské espresso), kde kvalita je trvalá, a to z důvodu stále stejné receptury míchání. Američané však přicházejí více na chuť sortimentně ..

fullcup.cz

Jak na překapávanou kávu?

Překapávaná káva, neboli metoda pour-over, je založena na principu postupného protékání vody přes středně namletou čerstvou kávu a papírový (nebo kovový či bavlněný) filtr. U této metody je důležité především chápat, jak různé typy filtrů a překapávačů ovlivňují ..

fullcup.cz

Jak na Moka konvičku?

Článek o přípravě kávy v moka konvičce je dalším pokračováním ze série alternativních způsobů přípravy světle pražené kávy. Ačkoliv je tento způsob přípravy méně šetrný (extrakce probíhá vroucí vodou), než například u frenchpressu nebo dripperu, káva připravená ..

fullcup.cz

Příprava kávy

Příprava a prodej kávy se stal velice dobrým a výnosným bussinessem. Nasvětových trzích, ale i u nás najdeme nepřeberné množství a druhů aznaček kávy. Tyto značky a druhy káv lze zakoupit v mnohavariantách, kde se prakticky meze nekladou. Zrnková káva mletá a nemletá, různé ..

magazin-2k.cz

CBD olej do kávy - Co to je CBD a proč by to někdo dělal?

Káva je oblíbená a nutností pro většinu z nás. Není divu, že kávomilci často experimentují s tím, jak kávu pít. Už to není jen espresso nebo překapávaná. Jedním z trendů, který se šíří po celé zemi, je přidávání CBD oleje do kávy . U vášnivých pijáků kávy nebo ..

Odebírejte náš Newsletter

Pokud chcete získávat upozornění na novinky a zajímavé články z webu kavaitalska.cz vložte níže vaši emailovou adresu.

KATEGORIE
  • Nezařazené
Nepřehlédněte
  • Cappuccino vs. Latte

    23.říjen 2019
  • Aeropress

    09.květen 2019
  • Automatické překapávací kávovary

    09.květen 2019
Mohlo by vás zajímat
  • CBD olej do kávy - Co to je CBD a proč by ..

    Káva je oblíbená a nutností pro ..

    20.květen 2020
  • OBJEDNÁVEJTE KÁVU JAKO GURMÁNKA: POZNEJTE ..

    Mezi český nešvar patří vše ..

    07.květen 2020
  • Kávová kultura ve světě

    Kultura pití kávy je v Evropě ..

    12.únor 2020
Italska kava logo

Blog o možnostech přípravy kávy

Spojte se s námi
info@kavaitalska.cz
Zajímavé články
  • CBD olej do kávy - Co to je ..

    Káva je oblíbená a nutností pro většinu z nás. Není divu, ..

    - před 10 měsíci
  • OBJEDNÁVEJTE KÁVU JAKO ..

    Mezi český nešvar patří vše přejmenovávat a vymýšlet ..

    - před 10 měsíci
Sekce
  • O kávě16
© 2021 kavaitalska.cz